divendres, 8 de gener del 2016

Literatura italiana del Trecento

El Trecento és un període de la Història de l'Art que segueix a l'edat mitjana a Itàlia. Se situa al llarg de tot el segle XIV i acabarà al principi del Renaixement.
El Trecento italià va provocar canvis socials i culturals degut al moviment Renaixentista-Humanista que consisteix en centrar-se en la fugura de l'ésser humà. Aquest moviment afectarà a les diverses disciplines artístiques.
Els tres autors més importants i coneguts del Trecento italià són Dante, Petrarca i Boccaccio.


DANTE ALIGHIERI
Dante Alighieri va néixer a Florència l'any 1265 (Itàlia), era fill d'una família de nobles. La seva mare va morir quan ell només tenia 6 anys. Va estudiar a l'escola de la seva ciutat natal i posteriorment a la Universitat de Bologna. Amb 9 anys va veure per primera vegada a Beatriz Portinari i es va convertir en el seu amor platònic tot i que v morir a la seva joventut. Desde els 11 anys Dante havia estat promés amb Gemma di Manetto Donati amb la que es va casar i va tenir tres fills.
Durant la seva vida es va dedicar a l'escriptura i la política. Va ser exiliat a partir de l'any 1304 i va durar així diversos anys.
Va acabar d'escriure l'obra La Divina Comèdia l'any 1317 i va morir l'any 1321.


Dante


OBRA
L'obra més important que va escriure Dante va ser La Divina Comèdia, la va escriure entre l'any 1304 i el 1317 aproximadament. L'obra es divideix en tres parts: l'infern, el purgatori i el paradís. Dante narra un viatge imaginari pel món dels morts, l'objectiu d'aquest viatge és la purificació de l'ànima acompanyat de Beatriz. Aquesta obra reflexa el moment cultural on es troba Dante, el Trecento i l'Humanisme.


Estructura de la Divina Comèdia

Infern
L'infern té la forma d'un con invertit i està format per 9 cercles. A cada cercle hi ha un tipus diferent de pecadors i depenent del seu pecat reben un càstig o un altre.
1r cercle: Hi ha els no batejats.
2n cercle: Hi ha els luxuriosos.
3r cercle: Hi ha els golafres.
4t cercle: Hi ha els avars i pròdigs.
5è cercle: Hi ha els iracunds.
6è cercle: Hi ha els heretges.
7è cercle: Hi ha els violents contra el proïsme, els suïcides i els violents contra Déu i els sodomites.
8è cercle: Hi ha els que han comès frau o engany.
9è cercle: Hi ha els traïdors.


Estructura Infern de Dante

Purgatori
 A l'acabar de travessar l'infern, Dante acompanyat per Virgili travessen el Purgatori.
El Purgatori és una muntanya que es troba en una illa i té la mateixa forma de l'infern però al revés.

Estructura del Purgatori

Altres obres de Dante: Vita nuova, De Monarchia, Convivio.


GIOVANNI BOCCACCIO

Giovanni Boccaccio va néixer a Florència (Itàlia) l'any 1313. Va ser un escriptor italià i va viure durant l'Humanisme. Va estudiar a la Universitat de Nàpols.

Va ser contemporani de Petrarca, es van conèixer l'any 1350 i van mantenir una bona amistat. Durant la seva vida va estudiar els classics i es va dedicar a escriure. Durant els últims anys de la seva vida va estudiar les obres de Dante.


Boccaccio


OBRA
El Decameró és la seva obra més coneguda. Relata la vida de 7 noies i 3 nois (10 en total) que han de marxar cap a una vil·la per fugir de la pesta.

Aquests joves durant els 10 diez que estarán allà explicaran una historia cada un d'ells per nit, 10 històries per dia. Després de les 10 nits hauran explicat 100 contes que formen el Decameró.
El Decameró està escrit en prosa i els contes són de temes molt diversos.

A part del Decameró, Boccaccio va esciure altres obres com llibres sobre mitología clàssica.


FRANCESCO PETRARCA
Francesco Petrarca va néixer a Itàlia l'any 1304 i va morir el 19 de juliol de 1374.

Va ser un important escriptor italià, poeta i humanista. Va estudiar lletres i lleis perquè el seu pare volia. Quan va morir el seu pare va abandonar aquests estudis i va començar a estudiar els clàssics. Petrarca va viatjar per tots Europa i va tenir un amor platònic anomenat Laura, que va convertir en la seva musa.

Francesco Petrarca


OBRA

Obres llatines en vers:

-Ciclo degli uomini e donne illustri
-Africa
-Bucolicum carmen
-Epistole metricae
-Carmina varia

Obres llatines en prosa:

-Rerum memorandrum
-Secretum meum

Obres en italià:

-Canzoniere: Comprén 366 peces, 317 sonets, 29 cançons, 9 sextines, 7 balades i 4 madrigals.

Col·leccions epístolars:

-Ofereixen una imatge autobiogràfica del poeta.