dilluns, 12 d’octubre del 2015

La Tragèdia

La tragèdia és un gènere dramàtic que va sorgir a Grècia en un àmbit religiós. Els protagonistes solien ser herois i nobles que rebien una lliçó a través del seu patiment. Aquest tipus d'obra solia acabar amb un final infeliç.
Els tres tràgics més importants són: Èsquil, Sòfocles i Eurípides.

Èdip rei és una tragedia grega escrita per Sófocles.

ARGUMENT
L'obra narra la història d'Èdip, príncep de Tebes i fill de Laios i Iocasta. Abans de que els sesu pares es casessin van anar a l'oracle de Delfos i els va advertir de que el seu fill mataria al seu pare i es casaria amb la seva mare. Laios es va espantar i va ordenar que matessin el seu fill però l'encarregat de matar a Èdip no va ser capaç i va lligar-li els peus i el va penjar a un arbre. Un pastor el va trova i el va adoptar juntament amb la seva esposa. Èdip va créixer sota la cura dels reis de Corint. Un dia Èdip va anar a l'oracle i va descubrir que ell mataria al seu pare i que es casaria amb la seva mare. Es va espentar i va decidir marxar i no tornar mai més a Corint. En el seu viatge, es va trobar un carruatge, en què viatjava Laios. Davant la negativa tant d'Èdip com del carruatge a deixar passar l'altre, van iniciar una baralla en què Èdip va matar Laios. En arribar a Tebes, Èdip va trobar un horrible monstre, l'esfinx.. Des d'un pujol aturava tot aquell que passés al costat seu i li formulava una pregunta. Si no la hi contestaven, l'esfinx els provocava la mort.
Èdip va ser capaç de respondre la pregunta i així va alliberar Tebes, la ciutat que el monstre havia torturat fins aleshores. En entrar a la ciutat, els ciutadans, agraïts amb l'estranger, li van proposar de fer-lo rei i de maridar-lo amb la reina Iocasta. El casament i la coronació es van produir entre grans festes. Amb el temps van descubrir que Èdip era el fill de Iocasta. En el desenllaç, Iocasta se suïcida i Èdip es treu els ulls i abandona Tebes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada