dilluns, 28 de març del 2016

GOETHE

Johann Wolfgang von Goethe va néixer el 28 d'agost del 1749 a Frankfurt del Main i va morir el 22 de març de 1832 a Weimar. Va ser un pensador i literat (poeta, novel·lista, assagista, dramaturg,filòsof natural, diplomàtic i funcionari) alemany.

Goethe va néixer en una família burgesa i el seu pare es va encarregar de la seva educació. Es va treure la carrera de dret a Leipzig i Estrasburg. Allà va conèixer el moviment Sturm und Drang i a Herder que el va ajudar a interessar-se per Homer, Ossian, Shakespeare i la poesia popular.




Goethe



L'any 1772 es va traslladar a Wetzlar i es va enamorar de Charlotte Buff, compromesa amb un amic seu. Goethe va marxar i Charlotte es va casar amb el seu promés amb qui va tenir dotze fills. Charlotte i Goethe van estar parlant un temps per cartes i ella li va explicar que un conegut seu s'havia suïcidat per amor. Aquest fet va inspirar a Goethe per escriure Werther.

A Frankfurt Goethe va començar a escriure una de les seves obres més importants, el "Faust". Va treballar en aquesta obra fins a la seva mort. En aquesta obra es pot veure la transició de l'autor des del Romanticisme fins al classicisme de la seva última etapa.

L'any 1774 va anunciar el seu compromís matrimonial amb Lili Schönemann. Van trencar la relació dos anys més tard. Goethe es va traslladar a Weimar per ser el conseller del duc Carles August.

Al 1782 va arribar a ser ministre de finances i va demostrar interès  per la investigació científica. Degut a la seva activitat política i a la seva amistat amb Charlotte von Stein, dama de la cort, va començar a escriure obres més clàssiques i serenes, va deixar de banda els moviments com el Sturm und Drang.

L'any 1786 va abandonar Weimer i la cort per viatjar a Itàlia, un país on podría explorar la seva fascinació pel món clàssic. Dos anys més tard va tornar a Weimar i va tornar a treballar amb el duc.

Al 1794 es va fer amic de Schiller i van col·laborar durant una sèrie d'anys. Va deixar de treballar amb el duc i es va dedicar completament a la literatura i a la redacció d'obres científiques.

Quan va morir Schiller l'any 1805 Goethe es va tencar en ell mateix i ho va fer encara més per culpa d'una malaltia. Es va casar amb Christiane Vulpius amb la que ja havia tingut cinc fills.

L'any 1808 es va publicar el "Faust" i un any després "les afinitats electives", una novel·la que tracta sobre el seu amor cap a Minna Herzlieb.

Els últims anys de la seva vida va escriure "Poesia i veritat" (1811-1831), obra a la que juntament amb la segona part del "Faust", va dedicar el final de la seva vida.


Musicalització del poema "El rei dels erms" per Roger Mas





Narració del poema "Nou amor, nova vida"





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada