dilluns, 28 de març del 2016

WERTHER

ARGUMENT

Werther es trasllada a viure al camp per recuperar-se. En un ball d'una casa burgesa coneix a Charlotte de la qual s'enamora tot i saber que està compromesa. Werther coneix al promès de la Lotte i aquest no es mostra gens gelós, El promés de la Charlotte no és sensible i no entèn als suicides. Werther decideix marxar per oblidar-se de la Lotte pero no ho aconsegueix i retorna tot i saber que ja està casada. En una visita, on no hi ha l'Albert, Werther li llegeix la seva traducció d'Ossean i s'acosta massa a la Lotte, ella s'aparta i ell decideix marxar a acsa seva. Werther se suïcida amb una pistola que ha demanat a l'Albert per la seva seguretat en un viatge.


TEMES

  • Imaginació i sentiments: La novel·la no està narrada entorn a la raó sinó entorn a l'individu i els seus sentiments.
  • Anteposició de la imaginació, l'emoció i la intuició: Predomina la imaginació sobre la raó, l'emoció sobre la lógica i la intuició sobre la ciencia. Werther no  busca una solución lógica sinó que es deixa vencer per la melancolia i el patiment, sentiments que el condueixen cap al suïcidi.
  • La natura: És un tret molt important del romanticisme. Destaquen els llocs solitaris i la inocència dels habitants del món rural (Locus amoenus).
  • L'heroi romàntic: Werher es un home corrent que ja no té res més per oferir als altres, no destaca per la seva valentía i no s'enfronta a perills externs com feien els herois de la literatura d'abans del romanticisme. En contaposició de Werther trobem l'Albert, un home mogutmés pels seus interessos econòmics que pels seus sentiments.
  • Rebuig del món i la societat (crítica social): En aquesta obra el romàntic lluita en contra de la monotonia i vol trencar amb Déu.
  • El suïcidi: Al suicidar-se Werther aconsegueix desfer-se del món i la societat que el rebutja, a més deixa de patir per culpa del rebuig Amorós de la Lotte.

PERSONATGES

En aquesta obra i ha tres personatges importants:
  • Werther: És un jove artista amb uns grans coneixements culturals. És sensible i apassionat i li agrada molt la natura. També és un noi solitari i rebutja la societat en la que viu.
  • Charlotte: És una noia jove que representa l'ideal femení del romanticisme. És atractiva, culte, natural i senzilla. Sembla que será una bona mare ja que és responsable i atenta en tot i tots els que l'envolten.
  • Albert: És el futur marit de Charlotte i és el contrari de Werther. És un home raonable, moderat i reflexiu. No és un home gaire sensible, per tant a vegades no entèn certes accions o maneres de pensar de Werther.

VÍDEOS




                                               Tráiler pel·lícula Young Goethe in Love



                                                     Werther - Pilar Miró (1986)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada